ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΜΕΛΙ ΑΠ’ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ!

Αισίως μπήκαμε στον… μήνα του μελιού! Ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας των Χριστουγέννων, των δώρων και των μελομακάρονων. Εμείς οι μελισσοκόμοι περιμένουμε αυτή την εποχή να διαθέσουμε τους κόπους της χρονιάς μας για ένα γλυκό δώρο προς τους πελάτες και τους οικείους μας! Όμως ποια η τύχη του ελληνικού μελιού και γιατί να προτιμάτε μέλι απ’ ευθείας απ’ τον παραγωγό; Και κυρίως, γιατί να προτιμάτε το ελληνικό μέλι;

208.000 τόνους εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέλι από τρίτες χώρες, ενώ εξάγει 21.000 τόνους, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και την Eurostat. Κάπου ανάμεσα στην κατανάλωση του μελιού βρίσκεται και το Ελληνικό μέλι.

Το ελληνικό μέλι είναι κυρίως από άγρια χλωρίδα της ελληνικής φύσης. Αν σκεφτεί κανείς ότι το θυμαρίσιο, το πεύκο, το έλατο, το ρείκι, το ανθόμελο και άλλα, είναι μέλια που συλλέγονται κατ’ ευθείαν από φυτά και δέντρα τα οποία δεν είναι καλλιεργήσιμα. Βρίσκονται άγρια στην φύση και μας κάνουν (εμάς τους μελισσοκόμους) νομάδες. Από αρχές της άνοιξης φορτώνουμε μελίσσια και τα πηγαίνουμε σε νομές ώστε να συλλέξουν για τις ανάγκες τους μέλι και γύρη και απ’ το πλεόνασμα να πάρουμε και ‘μεις. Δηλαδή, το ελληνικό μέλι δεν είναι από μονοκαλλιέργειες. Αν εξαιρέσει κανείς την πορτοκαλιά και το βαμβάκι (εξαιρετικά μέλια και τα δύο) δεν υπάρχει κάποιο άλλο που να βγάζει μέλι από κάποια καλλιέργεια. Στο εξωτερικό δεν συμβαίνει αυτό. Στις Η.Π.Α. για παράδειγμα, τεράστιες εκτάσεις με μονοκαλλιέργειες παράγουν μονοποικιλιακά μέλια. Γι’ αυτό και τα χαρακτηριστικά τους είναι τόσο φτωχά σε σχέση με το ελληνικό μέλι. Γιατί η ελληνική φύση και η πλούσια βιοποικιλότητα εξασφαλίζει κάθε χρόνο ένα μοναδικό χαρμάνι που το φτιάχνει η ίδια η μέλισσα. Κάθε χρόνο η σύσταση του μελιού μπορεί να είναι διαφορετική. Κάθε χρόνο στα βαρέλια μας ωριμάζουν ξεχωριστές ποικιλίες με χαρακτηριστικά μοναδικά από τόπο σε τόπο. Και κυρίως, αυτό που κάνει ο παραγωγός μελισσοκόμος είναι να περνάει από σίτα το μέλι ώστε να απομακρύνεται το κερί απ’ το μέλι που τρυγάει ώστε να περιέχει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του και τους γυρεόκοκκους που δίνουν την ξεχωριστή τους γεύση, ρευστότητα και χρώμα.

Αυτός είναι ο λόγος που το Ελληνικό μέλι πρέπει να υπάρχει υψηλά στις προτιμίσεις μας. Για να δώσουμε στο Ελληνικό μέλι τη θέση που του αξίζει.

Και θυμηθείτε! Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στη θέση να σκεφτείτε τη σχέση τιμής και ποιότητας στην έκθεση ενός μελιού στο ράφι ή στον παραγωγό, διαβάστε το μέλι να είναι Ελληνικό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

Meant to Bee Podcast

Καλέστε μας!