Η γύρη είναι απαραίτητη για την υγεία και εξέλιξη του μελισσιού κατά τη διάρκεια του μελισσοκομικού κύκλου. Ωστόσο, έχει ευεργετικές ιδιότητες και στον άνθρωπο. Για την μέλισσα αποτελεί την κύρια πηγή πρωτεϊνών που είναι απαραίτητη για την εκτροφή του γόνου, αλλά και την παραγωγή του βασιλικού πολτού, την αποκλειστική τροφή της βασίλισσας. Ο μελισσοκόμος, κατά τη διάρκεια της άνοιξης συλλέγει τη γύρη σε ελεγχόμενες ποσότητες, ώστε να μην διαταράσσεται η ανάπτυξη και η υγεία του μελισσιού. Η γύρη αυτή είναι πάντα ακατέργαστη και διατίθεται στην φυσική μορφή της, νωπή και απαλλαγμένη από ξένες ουσίες.
Ποια όμως είναι η θρεπτική αξία της γύρης για τον άνθρωπο; Η γύρη περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών και αποτελεί ένα θρεπτικό φυτικό συμπλήρωμα διατροφής με πολλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Περιέχει πρωτεΐνες, αμινοξέα, υδατάνθρακες και ζάκχαρα, ελεύθερα λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο και ο σίδηρος, φυλικό οξύ, αντιοξειδωτικές ουσίες όπως φλαβονοειδή, καροτενοειδή, κερσετίνη και γλουταθειόνη. Η ποσόστωση σ’ αυτά ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με την προέλευση και τα χαρακτηριστικά της χλωρίδας κατά την οποία οι μέλισσες την μάζεψαν.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η γύρη αποτελεί ένα συμπληρωμα διατροφής που όπως έχει αποδειχθεί αποδίδει περισσότερες πρωτεΐνες και αμινοξέα στον οργανισμό σε σχέση με το βοδινό κρέας, τα αυγά και το τυρί.
Είναι αποδεκτό ότι ενισχύει την αντιοξειδωτική δύναμη του οργανισμού, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, ενισχύει την ηπατική λειτουργία και διευκολύνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ενώ έχει και σπουδαίο προβιοτικό ρόλο στη χλωρίδα του εντέρου.
Προσοχή όμως!
Η γύρη των μελισσών όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να πυροδοτήσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και να προκαλέσει αλλεργία με συμπτώματα που περιλαμβάνουν φαγούρα, πρήξιμο, φτέρνισμα, καταρροή και σε σπάνιες περιπτώσεις αναφυλαξία.
Σε περίπτωση που δοκιμάζετε γύρη για πρώτη φορά καλό θα ήταν να δοκιμάσετε μία μικρή ποσότητα και να είστε σε εγρήγορση. Εάν τυχόν παρουσιάσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, διακόψτε αμέσως τη χρήση της και συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η κατανάλωση γύρης αντενδείκνυται σε εγκυμονούσες και γυναίκες που θηλάζουν.
Η αποξηραμένη γύρη έχει απολέσει τα θρεπτικά συστατικά της κατά 40% περίπου. Εμείς τη διαθέτουμε σε νωπή μορφή. Έχει έντονη υπόπικρη γεύση και ταιριάζει μέσα σε χυμό φρούτων ή γιαούρτι (μία κουταλιά), ενώ είναι ιδανική για χορτοφαγική διατροφή.
-
Γυρη Νωπή 200γρ€7.00