κηραλοιφή

Η κηραλοιφή δεν είναι γιατροσόφι, είναι αποδεδειγμένα ένα θαύμα!

Η κηραλοιφή δεν είναι γιατροσόφι, είναι αποδεδειγμένα ένα θαύμα της φύσης! Έχει τις ρίζες της στη Μινωική εποχή όπου την παρασκεύαζαν με μελισσοκέρι και ελαιόλαδο, κάτι το οποίο είχαν στη διάθεσή τους εκείνη την εποχή. Μην σας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι από αρχαιοτάτων χρόνων οι άνθρωποι όχι μόνο ενδιαφέρονταν για τις ευεργετικές χρήσεις της σε διάφορες δερματικές παθήσεις, αλλά ενδιαφέρονταν και για την ομορφιά!

Η μοναστηριακή κηραλοιφή, η αρχαία συνταγή, η συνταγή της “γιαγιάς” ή όπως αλλιώς θα την βρείτε έχει μονάχα δύο συστατικά! Το μελισσοκέρι και το ελαιόλαδο. Το μελισσοκέρι παράγεται απ’ τους κηρογόνους αδένες της μέλισσας και είναι το δομικό υλικό της όπου γεννάει, αναπαράγεται και διαιωνίζεται το είδος της, όπως επίσης και αποθηκεύει την τροφή της, δηλαδή τη γύρη και το μέλι. Περιέχει πάνω από 300 καταγεγραμμένες ουσίες και χρησιμοποιείται ακόμη και σε σοβαρές δερματικές παθήσεις.

Απ’ την άλλη το ελαιόλαδο είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες και η βιταμίνη Ε, ενώ έχει και υψηλά ποσοστά βιταμίνης Κ αλλά και ιχνοστοιχεία όπως νάτριο, κάλιο και σίδηρο που έχουν ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα και τα μαλλιά. Όπως γίνεται αντιληπτό η κοσμετολογία με την δερματολογία εκείνη την εποχή ήταν κάπως συγκεχυμένες, ωστόσο είχαν βρει τον τρόπο στον πολιτισμό τους να χρησιμοποιούν αυτό το θαύμα και για τις δύο χρήσεις κρίνοντας δια του αποτελέσματος.

Εμείς οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούμε το κερί κατά κύριο λόγο για την ελεγχόμενη κατασκευή κηρήθρων όπου τα μελίσσια μας θα αναπτυχθούν και θα αποθηκεύσουν το μέλι, τη γύρη. Ωστόσο η σωστή επεξεργασία του κεριού προϋποθέτει σαφή και εξειδικευμένη γνώση από τον μελισσουργό. Το κερί είναι το αποτύπωμα των χειρισμών που κάνει ο μελισσοκόμος κατά τη διάρκεια του έτους. Το κερί επιβαρύνεται με την πάροδο του χρόνου με διάφορες περιττές ουσίες (όπως πχ. τις αποδερματώσεις των προνυμφών μελισσών κατά τη διάρκεια που αναπτύσσονται σε μέλισσες), γι’ αυτό και στη μελισσοκομία είναι στη βασική προτεραιότητα του μελισσοκόμου να ανανεώνει τις κηρήθρες του συχνά. Οι καινούριες κηρήθρες είναι δείκτης καλής υγείας ενός μελισσιού.

Επίσης ο μελισσοκόμος έχει να αντιμετωπίσει διάφορους τυχοδιώκτες εμπόρους φύλλων κηρηθρών όπου οι μέλισσες θα ξεκινήσουν ελεγχόμενα να χτίζουν τις κηρήθρες τους και οι οποίοι επιτήδειοι τις νοθεύουν με διάφορες ουσίες όπως παραφίνη. Γι’ αυτό και οι μελισσοκόμοι έχουν εξίσου σημαντική προτεραιότητα να επιλέγουν πιστοποιημένους προμηθευτές ή να τις φτιάχνουν μόνοι τους.

Τέλος να τονίσουμε ότι η επιλογή των κηρήθρων, η διαχείρισή τους κατά τη διάρκεια του έτους, η αντικατάσταση, το λιώσιμο, το καθάρισμα και γενικότερα η επεξεργασία του κεριού ώστε αυτό να βγει καθαρό είναι μια γνώση που έχει αναπτυχθεί με τα χρόνια. Ο συνδυασμός και η τελική απαλλαγή από οποιαδήποτε τέτοια ουσία είναι η βάση της καλλυντικής μελισσοκομίας, της κοσμετολογίας από πρώτη ύλη το κερί που παράγουν τα μελίσσια μας, τόσο από τα απολεπίσματα, όσο και από μελίσσια που αφιερώνονται αποκλειστικά στην παραγωγή κεριού με μεθόδους της σύγχρονης μελισσουργίας.

Τέλος η μετατροπή της κηραλοιφής σε κρέμα χωρίς κανένα συντηρητικό ή χρήση ανθόνερων και η χρήση πιστοποιημένων οργανικών φυτικών ελαίων και συστατικών μάς κάνει πρωτοπόρους στα φυσικά καλλυντικά που παράγουμε. Ο σκοπός αυτού του άρθρου δεν ήταν μόνο για να δείξουμε ότι η κηραλοιφή που παράγουμε, είτε στις παραδοσιακές μορφές της, είτε στην μορφή κρέμας κηραλοιφής είναι απαλλαγμένη από οποιαδήποτε άχρηστη ουσία που προαναφέραμε ώστε το τελικό προϊόν να είναι ακριβώς αυτό που προσφέρουμε. Δεν είναι απλή εργασία. Είναι μια γνώση κεκτημένη με τα χρόνια, συνδυάζοντας την παράδοση με τη σύγχρονη μελισσοκομία και την κοσμετολογία. Δοκιμάστε τις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

Meant to Bee Podcast

Καλέστε μας!