Πρωινό με μέλι

Τι σημαίνει φυσικό, βιολογικό, οργανικό ή Π.Ο.Π!

Σε αυτό το άρθρο θα ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει φυσικό, βιολογικό, οργανικό ή Π.Ο.Π. προϊόν! Άλλο είναι το προϊόν από φυσικά συστατικά, άλλο το βιολογικό προϊόν και άλλο το οργανικό. Μάλιστα υπάρχει διαφορά στο 100% βιολογικό και διαφορετικό το “σκέτο” βιολογικό προϊόν.

Βιολογικό προϊόν 100% είναι το πιστοποιημένο από τους αρμόδιους φορείς προϊόν το οποίο περιέχει μόνο βιολογικά παραγόμενα συστατικά. Δηλαδή το τελικό προϊόν είναι πιστοποιημένα με ειδική αναφορά στη συσκευασία τους από αρμόδιο φορέα ελέγχου. Συνήθως, οι έλεγχοι αυτοί είναι αυστηροί και πληρούν μια σειρά από απαιτήσεις ώστε τα συστατικά που περιέχουν να είναι 100% οργανικά. Προσοχή όμως! Τα βιολογικά προϊόντα, απουσία συντηρητικών ή άλλων μη οργανικών υλικών, μειώνουν σημαντικά την ημερομηνία λήξης τους και έχουν ειδικές απαιτήσεις στην αποθήκευσή τους ώστε να μην αλλοιώνεται το περιεχόμενό τους. Για παράδειγμα, στα φυσικά καλλυντικά από οργανικά συστατικά προτείνεται να διατηρούνται στο ψυγείο, ενώ πρέπει να αναγράφεται επακριβώς ο τρόπος χρήσης και διατήρησής τους.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα “σκέτα” βιολογικά προϊόντα, μόνο που το ποσοστό των οργανικών συστατικών τους πέφτει στο 95%. Πάλι εμπλέκονται έλεγχοι και πρέπει να γίνεται ειδική μνεία για τον τρόπο χρήσης και διατήρησής τους.

Άλλη κατηγορία προϊόντων σχετική με τα παραπάνω είναι αυτή που είναι παρασκευασμένα με οργανικά συστατικά σε ποσοστό 70% ακολουθώντας όλα τα ανωτέρω.

Τέλος, το φυσικό προϊόν είναι αυτό που περιλαμβάνει οποιοδήποτε συστατικό φυτικής, θαλάσσιας, ζωικής ή ορυκτής προέλευσης.

Συνεχίζοντας θα μιλήσουμε για τα βιολογικά και φυσικά τρόφιμα. Είναι αυτά που για να καταναλωθούν απαιτείται να δείξεις ενδιαφέρον στον τρόπο διατήρησής τους. Απουσία φυτοφαρμάκων και άλλων ουσιών (οπουδήποτε χρησιμοποιούνται) πρέπει να αναγράφονται ρητά στην ετικέτα τους σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών ο οποίος ανανεώνεται ετησίως και οι εταιρείες ή οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με αυτόν.

Τι συμβαίνει όμως με το μέλι και τα υπόλοιπα προϊόντα κυψέλης; Κατά την παραγωγή οργανικού μελιού απαιτούνται χειρισμοί στο μελισσοκομείο που συμμορφώνονται με τις διατάξεις εκείνες που ο αρμόδιος φορέας ελέγχει το ζωικό κεφάλαιο του μελισσοκόμου.

Το μέλι που παράγεται πρέπει να προέρχεται από άγρια χλωρίδα κατά την οποία έγινε η μελιττοσυλλογή. Αυτό είναι κάτι σύνηθες, όπως αναλύουμε σε προηγούμενό μας άρθρο. Τα μελίσσια πρέπει να βρίσκονται εντός ακτίνας 3 km από βιολογικές καλλιέργειες ή και από αυτοφυή βλάστηση.

Οι τρόποι αντιμετώπισης διαφόρων εχθρών της μέλισσας (βαρρόα, κηρόσκορος κλπ) να γίνεται με βιολογικά προϊόντα που έχουν ως βάση εγκεκριμένα αιθέρια έλαια, όπως επίσης και διάφοροι μελισσοκομικοί χειρισμοί στον εξοπλισμό και στις κερήθρες.

Ο βασιλικός πολτός πλέον ανήκει στην κατηγορία των τροφίμων και ακολουθεί τις ίδιες οδηγίες από την παραγωγή του έως την πώλησή του, διατηρώντας πάντα την αλυσίδα ψύξης του για την μη αλλοίωση των ευεργετικών συστατικών του.

Όποτε κρίνεται αναγκαίο, η διατροφή των μελισσών πρέπει να γίνεται με μελισσοτροφές παραγόμενες από βιολογικές πρώτες ύλες (πχ. κατά την διάρκεια του χειμώνα). Η τεχνητή διατροφή, γίνεται μόνο με βιολογικό μέλι, προερχόμενο κατά προτίμηση από την ίδια βιολογική μονάδα.

Η πρόληψη των νόσων στη μελισσοκομία βασίζεται στις ακόλουθες αρχές:
α) επιλογή κατάλληλων ανθεκτικών φυλών.
β) εφαρμογή ορισμένων πρακτικών που συμβάλλουν στην ισχυρή αντίσταση στις νόσους και στην πρόληψη των λοιμώξεων, όπως: Τακτική ανανέωση των βασιλισσών, συστηματική επιθεώρηση των κυψελών ώστε να εντοπίζονται τυχόν καταστάσεις ανώμαλες από υγειονομική άποψη, έλεγχος των κηφήνων στις κυψέλες, τακτική απολύμανση του υλικού και του εξοπλισμού, καταστροφή του μολυσμένου υλικού ή πηγών, τακτική ανανέωση του κεριού και επαρκή αποθέματα γύρης στις κυψέλες.
Στην μελισσοκομία δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη, παρά στην θεραπεία. Τα μη υγιή μελίσσια είναι αντιπαραγωγικά και για αποφυγή μετάδοσης των νόσων στο μελισσοκομείο ή σε γειτονικά μελισσοκομία, καταστρέφονται οι κηρήθρες, αλλάζει ο εξοπλισμός και καταστρέφεται ο μολυσματικός παράγοντας. Είναι δηλαδή μία απευκτέα διαδικασία για τον μελισσοκόμο.

Τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην γεωγραφική τοποθεσία στην οποία παράγεται το προϊόν, τόσο πρωτογενώς, όσο και στην μεταποίηση και συσκευασία του, καθώς και στις τεχνικές κατά τις οποίες ορίζει ο κανονισμός γι’ αυτά τα προϊόντα.

Κλείνοντας να πούμε ότι όλα τα καλλυντικά τα οποία παράγουμε εμείς δεν περιέχουν συντηρητικά, καθώς ΔΕΝ έχουν ως βάση το νερό, επομένως δεν χρειάζονται συντηρητικά για την αποφυγή μικροβίων ή βακτηρίων όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα κατά τη χρήση τους. Ωστόσο προτείνεται μικρή διάρκεια ζωής και διατήρηση στο ψυγείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

Καλέστε μας!